Συνταγές

Πατάτες φούρνου με φέτα και ανθότυρο

Υλικά

  • 1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
  • 1 φλιτζ. φρέσκο ανθότυρο ΤΕΜΠΗ  
  • 150gr. φέτα ΤΕΜΠΗ
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ΤΕΜΠΗ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη μαυρίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ζωμό με το φρέσκο ανθότυρο και αλατοπιπερώνουμε με προσοχή.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τις πατάτες σε σειρές, τη μισή ροδέλα να ακουμπά πάνω στην προηγούμενη. Μόλις τελειώσει η πρώτη στρώση, περιχύνουμε με το μείγμα ζωμού – τυριού, και απλώνουμε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μισό κρεμμύδι και τη φέτα.

Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 90 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα. Ελέγχουμε αν έχουν γίνει οι πατάτες πριν βγάλουμε από τον φούρνο, βάζοντας τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο της πατάτας, που θα πρέπει να είναι μαλακή σαν βούτυρο.